Een terugblik op de Inspiratiedag voor Levensverhalen Professionals
van 4 november 2017 in Amersfoort

Verslag door Else Röder, http://www.ervaringskennisinkaart.nl

In alle vroegte vertrok ik van huis, met het kippenlijntje naar Amersfoort. De bijeenkomst zou plaatsvinden bij Seats2Meet. Hopelijk een prettige ruimte, zo dacht ik bij mezelf. De S2M-locatie waar ik ooit een keer geweest was, was een donker hol, vandaar mijn ietwat haperend enthousiasme. Tot mijn verrassing en opluchting bleek Seats2Meet in Amersfoort, pal boven het station, een oase van licht, hier en daar zelfs kleurrijk licht. Wat een fijne plek om rond te lopen, o.a. over de loopbrug vanwaar je direct de stationshal overziet en die leidt naar verschillende zalen. De vriendelijke ontvangst door de locatiebeheerster en natuurlijk door de organisatoren van deze inspiratiedag, Daniëla Postma en Jan-Willem Gerth, gaven me direct het gevoel dat het een mooie dag zou worden. Het vertrouwen daarin was mij reeds weken eerder door het programma ingegeven, en werd nu weer direct verder aangewakkerd door de aangename entourage.

‘Mensen zijn storytelling animals,’ aldus Esther Kornalijnslijper in haar introductie van de dag. Kom maar op, dacht ik (ik ben sedert enige jaren werkzaam als optekenaar van levensverhalen, maar van oorsprong diergedragsbioloog). Door Esthers openingswoorden belandde ik precies waar ze me wilde hebben: op het puntje van mijn stoel.

Foto 04-11-17 11 24 30

Hoe levenservaringen tot boeken leiden

Daar bleef ik gedurende de volgende lezing, van Simone Berger, zitten, en velen (circa 35 vrouw/ 2 man) met mij. Simone nam de zaal mee in haar ervaringen tijdens haar zoektocht naar het levensverhaal van haar vader die opgroeide in Nederlands-Indië. Het verhaal van haar vader leidde tot een prachtig boek Istori Kita, dat ook anderen uitnodigt het eigen verleden te laten spreken. Het stellen van open vragen werkt niet altijd uitnodigend, zo schetste Simone ons, terwijl gerichte vragen op basis van foto’s of citaten uit de periode waarin de verteller jong was, zijn of haar eigen verhalen terug in de herinnering kunnen brengen.
Een kijkje in het leven van Agnes van Overveld volgde. Haar leven veranderde drastisch door een hersenvliesontsteking, opgelopen in een ziekenhuis. Vervolgens nam het even drastisch nog een aantal wendingen, maar dan ten goede. Het ervaringsboek dat zij daarover publiceerde, Windkracht 6, heeft al naar vele lotgenoten zijn weg gevonden. Mede dankzij de openhartige wijze waarop Agnes haar verhaal vertelt, zo ondervonden wij als luisteraars ter plekke.

Verschillende invalshoeken

Twee van de zes (in twee rondes) aangeboden workshops volgde ik. Bij Anke de Jong-Koelé kregen we inzicht in haar werkwijze met cliënten, jong en oud, die een dierbare verloren hebben of anderszins een verlies hebben moeten doorstaan. We konden kaartjes met vragen, beelden of foto’s inzien en we oefenden in het afmaken van door Anke gegeven zinnen. Ik ervoer dat er meer opkomt dan ik had gedacht. Het opschrijven van eigen gevoelens en ervaringen helpt bij het ordenen ervan. Dat is voor velen een begin van omgaan met verlies.

Foto 04-11-17 12 36 09
Stond bij Anke centraal het louter schrijven voor eigen gebruik, in de workshop van Brenda van Dijk ging het over het andere uiterste: hoe kun je je levensverhaal zo opschrijven dat het geschikt is voor verkoop? Brenda stak van wal aan de hand van boeken die zij geredigeerd heeft en algauw buitelden bruikbare tips en aanwijzingen over elkaar heen. Begrijp me goed: dat deed Brenda op overzichtelijke wijze, van het begin tot het eind. ‘Denk goed na over de structuur,’ zo hield ze ons voor, ‘misschien zitten er wel drie boeken in je boek.’ Dank je Brenda, zo had ik het nog nooit bekeken. De tijd vloog om.

Inspiratiedag voor levensverhalen professionals in Seast2Meet Amersfoort

Doe het

Terug in de gemeenschappelijke ruimte aan het eind van de middag nam Jan-Willem Gerth ons nog even bij de hand. De waarde van het vastleggen van verhalen op schrift kan niet genoeg worden benadrukt, aldus Jan-Willem. Ook al maak je maar één exemplaar, wat tegenwoordig kan via Printing on Demand, DOE HET! Een welkome aansporing, zelf heb ik net vorige week een gesprek gehad met iemand van ver in de tachtig die een kast vol schrijfsels heeft waar ze een boek van wil maken. De oproep van Jan-Willem helpt me vooruit. Wie weet klop ik zelfs over enige tijd aan bij zijn uitgeverij Van Brug met een manuscript dat voor de verkoop geschikt is.

Inspiratiedag voor levensverhalen professionals in Seast2Meet Amersfoort

Tot slot wachtte ons de presentatie van het boek van en door Daniëla Postma, Dit levensverhaal hoort in een boek thuis. Na enige inleidende woorden van de auteur, zoals altijd vol aanstekelijk enthousiasme, citeerde ze de laatste zinnen van haar eigen achterflaptekst: ‘Als je alle ervaringsverhalen in dit boek leest, ontdek je dat slechts één ding 100% zeker is: ergens zal het toch net iets anders lopen dan jij vooraf had ingeschat.’ Door de wijze waarop Daniëla haar gedrukte tekst uitsprak, borrelde bij mij na een paar woorden de gedachte op: Hé, zou er iets zijn met het boek? Het was me al eerder opgevallen dat er nergens dozen stiekem in een hoek stonden te wachten, ook nu niet op het podium…

Volle handen

Daniëla vervolgde haar praatje. ‘Tot mijn grote spijt is er bij het drukken van mijn boek iets misgegaan. Daardoor moeten we jullie voorlopig helaas met lege handen naar huis sturen.’ Zo vertelde ze kranig, kort en helder haar ongemakkelijke boodschap. De zaal viel stil. Mijn buurvrouw fluisterde naar mij: ‘Dit vind ik vooral naar voor Daniëla, dat dit háár moet overkomen.’
Ik kan er welgemeend aan toevoegen: de zinsnede over die lege handen klopt niet, want onze handen waren door de dag heen al rijkelijk gevuld met interessante verhalen, oefeningen, gesprekken met bekenden en visitekaartjes van nieuwe contacten.

Foto 04-11-17 11 30 24

Daniëla en Jan-Willem, jullie hebben een mooie dag georganiseerd, een ware inspiratiedag. Dank jullie wel daarvoor!

Noot: Benieuwd naar alle andere foto’s? Op de Facebookpagina van ‘Jouw leven in een boek’ vind je een uitgebreid fotoverslag van de dag.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s